Dwalen over dat prachtige strand..

Ontdek de beste slaapplaatsen, het lekkerste eten en drinken, de leukste winkels en evenementen

Honden op strand
Honden op strand

Honden en paarden op strand

Honden en paarden zijn in de periode 1 mei tot 1 oktober tussen 9.00 en 19.00 uur (strandseizoen) niet toegestaan op het strand.
Voor 9.00 en na 19.00 mogen de honden los op het strand.

VOOR HEEL WIJK AAN ZEE EN STRAND GELDT EEN OPRUIMPLICHT !!

Surfen
Surfen

Surfen in Wijk aan Zee

Surfen in Wijk aan Zee, Wijk aan zee staat bekend om een van de beste surfspots van Nederland, net naast de Noordpier zijn de golven op zijn best. Vanaf april wordt er op deze locatie ook volop surf en kite les gegeven door gediplomeerde instructeurs.  Deze spot wordt het hele jaar druk bezocht door veel surfers uit de gehele wereld. Kortom de beste surfplek van Nederland vind u in Wijk aan Zee.

Op het strand kunt u surfplanken huren, de twee strandpaviljoens zijn het jaarrond open.

Kijk hier voor verschillende foto’s allen gefotografeerd door Ruben Snitslaar

Route

Vanuit Amsterdam:
A9 richting Alkmaar, afslag Beverwijk-Centrum, borden Wijk aan Zee volgen. In het dorp gelijk na de grote dorpsweide linksaf slaan, weg volgen en over de duinenrij rijden. Deze weg loopt langs bizarre gebouwen van de Hoogovens na een paar honderd meter is een klein parkeerterreintje. Als je de weg nog verder volgt kom je bij het parkeerterrein van de Noordpier. Daar kan je de auto parkeren, dan nog een klein stukje te voet verder.

Vanuit Alkmaar:

A9 richting Amsterdam

afslag Beverwijk-Centrum, borden Wijk aan Zee volgen. In het dorp gelijk na de grote dorpsweide linksaf slaan, weg volgen en over de duinenrij rijden. Deze weg loopt langs bizarre gebouwen van de Hoogovens na een paar honderd meter is een klein parkeerterreintje. Als je de weg nog verder volgt kom je bij het parkeerterrein van de Noordpier. Daar kan je de auto parkeren, dan nog een klein stukje te voet verder.

Vissen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in pulvinar neque. Nulla finibus lobortis pulvinar. Donec a consectetur nulla. Nulla posuere sapien vitae lectus suscipit, et pulvinar nisi tincidunt. Aliquam erat volutpat. Curabitur convallis fringilla diam sed aliquam. Sed tempor iaculis massa faucibus feugiat. In fermentum facilisis massa, a consequat purus viverra.

Wrakken
Wrakken

Voor de kust van Wijk aan Zee zijn verschillende boten vergaan, zo ligt de Vrijheit nog zichtbaar voor de kust van Wijk aan Zee.

Wilt u de Vreiheit zien dan moet u bij opkomst van het strand altijd links af slaan, na ongeveer 2 km licht de Vrieheit in zee. Dit wrak is bij laag water zeer goed te zien.

Enkele feiten van de Vreiheit:

De “SS Vrijheit” was onderweg van Goole (Engeland) naar Amsterdam.
Op 26-01-1903 raakte het schip tussen de zandbanken verdaagd met een stevige zuidwester wind en hevige regen buien met potdichte mist.
De kapitein Theesma, probeerde nog in noordelijke richting naar volle zee te ontsnappen, het was wellicht gelukt, ware het niet dat nabij paal 50 het schip op het hier vergane wrak van de sleepboot “Archimedes” liep. (vergaan in 1877)
De “Vrijheit” sloeg lek, maakte snel water en was verloren.
De sleepboot “Simson” van de Gebroeders Zur Mühlen was spoedig ter plekke.
De sleepboot “Simson” slaagde er zonder veel moeite in om de bemanning van boord te halen.
De “Vrijheit” vlot trekken had geen enkele zin, het was zwaar beladen, opengereten en zat muurvast op de resten van de “Archimedes”.
Het was gedaan met de bijna 50 jaar oude “Vrijheit”.
Het grootste gedeelte van de lading werd geborgen, maar toen stak er een noordooster storm op en het schip brak in tweeën.
De resterende lading spoelde aan op strand tussen de Noordpier en Castricum, deze bestond uit kisten, manden en losse goederen bestaande uit: lappen stof, naaimachines, zuidvruchten, schoenen, spek, en klossen gesponnen katoen voor de textielindustrie.
Deze werden door de op de loer liggende lokale jutters en stropers in dankbaarheid van het strand verwijderd.
Historie:
SS Vrijheid
Naamsein: QBMR
Gebouwd: 1856 / Werf: C&W Earle’s Company Ltd – Hull/Engeland
Brt: 535 / Lengte: 59,64 / Breedte: 8,03 m/ Diepte: 4,09 m
Type: Vrachtschip – raised quarterdeck, 1 dek.
Compound Stoommachine, 2 cil (595 & 1295-840) / 625 ipk.
Snelheid: 9 mijl

Gebouwd in 1856 als: Sea Horse van W&C.L. Ringrose – Hull.
Van 1901 tot 1903: Vrijheit van N.V. Hollandsche Stoomboot Maatschappij – Amsterdam.

 —————–

Wang Chun,

 Tijdens een reis met  ballast van Noorwegen naar Amsterdam gestrand bij kilometerpaal 47 vijf kilometer van Wijk aan Zee.

De bergers zagen er geen brood in om het schip van het strand te halen daar de kosten hoger waren dan de waarde van het schip.

Bergingsbedrijf A.G.Elfrink te Haarlem had het wrak gekocht van de eigenaren.

In januari 1973 werd begonnen met de berging met het graven van een geul onder het schip tijdens deze werkzaamheden scheurde het schip. Het zat Elfrink niet mee want tijdens een storm op 5/6 november sloeg het schip om over bakboord.

Op 7 april 1974 brak er brand uit op het schip waarschijnlijk door vandalisme en het schip totaal uitbrandde.

Op 4 april 1974 had sloopbedrijf G.Kruk uit Beverwijk van Rijkswaterstaat opdracht gekregen om het schip ter plaatse te slopen voor het einde van het jaar.

Het schip is dus dik 2 jaar een bezienswaardigheid geweest op het strand bij Wijk aan Zee.

Alle bemanningsleden zijn door de reddingsbrigade gered.

 

——————-

Baloeran,

 Het Nederlandse stoompassagiersschip DSMS BALOERAN werd in 1930 gebouwd bij de werf Feijenoord in Rotterdam. Op 16 april van dat jaar aanvaardde zij haar eerste reis naar Nederlands-Indie. Ze voer tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voor de Rotterdamse Lloyd in regelmatige lijndienst tussen Rotterdam en Batavia ( het huidige Jakarta ) in Indonesie.

 De Baloeran werd getorpedeerd op 01-09-1943 tijdens een reis van Rotterdam naar Hamburg ter hoogte van IJmuiden 3 km noord van de Noorder pier van IJmuiden.

 De meeste vissers kennen wel het wrak van de “BALOERAN” wel, het wrak is gelegen net ten noorden van de pieren van IJmuiden.

InloggenVakantieaanstrand.nl

Inloggen of registeren

Welkom bij Vakantieaanstrand

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Uw wachtwoord